Novinky

Novela zákona o veřejných rejstřících

16/02/18

Advokátní kancelář Kříž a partneři si dovoluje upozornit, že od 1. ledna 2018 došlo v návaznosti na novelu zákona o veřejných rejstřících k zakotvení nové povinnosti pro právnické osoby zapsané do veřejných rejstříků podle předmětného zákona, jakož i pro svěřenské fondy zapsané do evidence svěřenských fondů, a to - v návaznosti na postupnou implementaci takzvané čtvrté AML směrnice – k povinnosti evidence skutečného majitele právnické osoby. 

Tímto majitelem se s ohledem na dřívější novelu zákona o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu rozumí konkrétní fyzická osoba, která má fakticky nebo právně možnost vykonávat přímo nebo nepřímo rozhodující vliv v dotčené právnické osobě.

Zákon definuje další identifikační kritéria u jednotlivých skupin právnických osob, konkrétně u obchodních korporací je tímto skutečným majitelem (za splnění shora uvedené „materiální“ podmínky) fyzická osoba,

  1. která sama nebo společně s osobami jednajícími s ní ve shodě disponuje více než 25 % hlasovacích práv obchodní korporace nebo má podíl na základním kapitálu větší než 25 %,
  2. která sama nebo společně s osobami jednajícími s ní ve shodě ovládá osobu uvedenou v bodě 1,
  3. která má být příjemcem alespoň 25 % zisku této obchodní korporace, nebo
  4. která je členem statutárního orgánu, zástupcem právnické osoby v tomto orgánu anebo v postavení obdobném postavení člena statutárního orgánu, není-li skutečný majitel nebo nelze-li jej určit podle bodů 1 až 3.

V nové evidenci vázané na obchodní rejstřík, která ale nebude veřejně přístupná (její účel je omezen pro užití zákonem vymezené osoby a orgány v souvislosti s jimi plněnými zákonnými povinnosti, tj. např. orgány činné v trestním řízení, Finanční analytický úřad), se u daných osob bude evidovat zejména jméno, datum narození, místo pobytu, údaje o státní příslušnosti, údaje o podílu na hlasovacích právech, podíl na rozdělovaných prostředcích a případně i jiná skutečnost zakládající zapisované osobě postavení skutečného majitele dané právnické osoby.

Upozorňujeme, že právnické osoby zapsané do obchodního rejstříku musí zapsat svého skutečného majitele do 1. ledna 2019; ostatní právnické osoby zapsané do dalších veřejných rejstříků (včetně svěřenských fondů zapsaných do evidence svěřenských fondů) pak musí svého skutečného majitele zapsat do 1. ledna 2021.

Naše advokátní kancelář je samozřejmě připravena Vám pomoci jak s podáním samotného formuláře, tak i s případnou identifikací skutečného majitele v případě složitějších korporátních struktur, či se spojenými archivačními povinnostmi, které se ke skutečnému majiteli vztahují, a v tomto směru se na nás neváhejte kdykoliv obrátit.